Skip to content

Pegeltjes

In den beginne…

Er was eens, lang geleden, een viertal vrienden wonend in een pittoresk Brabants dorpje. De vrienden kenden elkaar al jaren en alle vier hadden ze passie voor één ding: carnaval vieren. In de koude decembermaand van 1981 besloten zij hun eigen carnavalsclub op te richten. Iedere oprichter mocht tien vrienden opgeven voor de jonge en zeer exclusieve carnavalsclub. Wanneer een naam op alle vier de lijsten voorkwam, werd hij of zij ingewijd in het genootschap van de Carnavals Vereniging welke ze later via een naamprijsvraag gezamenlijk De Pegeltjes noemden. (afgekort: CV De Pegeltjes)

Dit genootschap maakte zich in 1982 meteen verdienstelijk door deel te nemen aan de Dungense carnavalsoptocht. Hoewel, verdienstelijk; de drukbezette leden hadden te weinig tijd en zetten daarom een soort van kroegentochtwagen in om toch maar tussen alle wagens te mogen paraderen. Gelukkig kon het Dungense publiek hen vergeven, want een jaar later mochten de Pegeltjes weer gewoon meedoen. De leden bekeken hun agenda’s goed, planden zorgvuldig en konden een fantastische carnavalswagen bouwen, waarmee ze, om onbegrijpelijke redenen, niet mee wonnen. Dat mocht de pret echter niet drukken, want het carnavalsfeest bleef gewoon gezellig.

De rest van de jaren ’80 domineerden de Pegeltjes de carnavalsoptochten met hun fantastisch mooie wagens, zoals in 1985 met als titel ” We kunnen speulen wat we willen, maar den bûrger slâ toch de grote trom” ondanks geduchte concurrentie van onder andere de Perketuuters.

Vele eerste prijzen werden binnengehaald.

Zuid-Nederlandse Kampioenschappen

Het succes werkte verslavend. Het CV van de enthousiaste carnavalsvierders moest nog indrukwekkender worden. Ook buiten carnaval kreeg de carnavalsclub een goede naam door de ‘Zuid-Nederlandse Kampioenschappen Eiergooien’ te organiseren, die eerst naast de Majorca Bar en later aan de Bosscheweg werden gehouden. Via deze kampioenschappen bemachtigde de club een plaatsje in het Guinness Book of Records. Tijdens deze kampioenschappen werd een ei precies 67.70 meter ver gegooid en weer heel opgevangen.  Aan de Bosscheweg traden ook live artiesten op, zoals Jose van de toen bekende damesgroep LUV en de Dungense Memphis Soul Stew.

Was dat alles? Nee, ook het ‘Dungens Boek of Records’ ontstond door toedoen van de Pegeltjes. In dit boek schitterden, bijvoorbeeld, de namen van de winnaars ‘biervilt happen’ , of  ’ armdrukken, weegschaalknijpen’ en ga zo maar door. Enkele kampioenen stroomden op die manier weer door naar het échte Guinness Book of Records.

De energie van de Pegeltjes kende geen grenzen. Men introduceerde ‘De Dolste Dungense Dag’ en later ‘Cafe Kerkzicht ’op de Bosscheweg met onder andere het Grootste Blad Bier (bijna 500 glazen bier op één groot blad) of de Werelds Grootste Carnavalskapel,  (rond de 240 muzikanten) die gezamenlijk twee carnavalsnummers ten gehore brachten.  Bij zulke evenementen kwam organisatorisch heel wat bij kijken, maar daar konden de Pegeltjes dan ook voor staan. Iedereen kende wel iemand die het ene of andere benodigde technische staaltje kon maken.

Faute Avond

Na een tijdje werd het weer wat rustiger in het Dungense dorpje. De kinderen moesten naar school, de arbeid riep en vakanties naar Frankrijk werden gepland. Hoewel carnaval ieder jaar traditiegetrouw werd gevierd, was er toch een gemis voor ‘iets groters’. Bij het 22-jarige bestaan van de carnavalsclub in 2003 wilden de leden weer eens iets raars doen. Een week voor het carnaval 2004 werd bij Boer Goossens een ‘Faute Avond’ gehouden.  En Faut was het! Eindelijk was er weer een carnavalsavond met verschillende carnaval outfits en zonder de  ‘standaard clubtenue’s. Deze avond was zo’n succes dat er al snel een vervolg kwam: de ‘Leste Faute Avond’ en de ‘Allerleste Fauten Avond’ in 2006. De laatste jaren heeft de club zich bijna ieder jaar trots gemeld bij de Dungense optocht, maar wel vaker met een loopgroep dan met een wagen.

De concurrentie van de Perketuuters, KrabberOetels, Ut Moes Mar Us en Op Ons Eige was fel, maar gezelligheid kent eigenlijk geen grens, ook bij de optochten niet.

Pegelkapel

Qua muziek en zangtalent mag het genootschap ook niet klagen; de Pegelkapel is regelmatig van de partij en speelt dan een nootje mee. Diverse jaren doen ze al mee met het KUL-festival, hier  hebben ze in 2008 de eerste prijs in de wacht gesleept met het nummer “ Dun Himmel te Rijk” .

Bij de Pegelkapel staat gezelligheid tijdens het muziek maken voorop. Diane den Otter is de kapelmeesteres en Jan Visser heeft de bewonderenswaardige titel van ‘oefenmeester’. Jan slaagt er iedere keer weer in om de nieuwe nummers die Sjef van de Koevering bij elkaar sprokkelt met de hele kapel te oefenen, welke de leden van de kapel dan tijdens die dolle carnavalsdagen op een stralende manier kunnen  spelen.

Door het afvallen van enkele vaste muzikanten is er vanaf dit jaar samenwerking gezocht met de kapel van Sjiek de Friemel uit Sint-Michielsgestel. Hun eerste gezamenlijke optreden staat genoteerd op donderdag 10 februari tijdens het Dungens Tonproaten bij Boer Goossens.

We wachten in spanning af wat dit weer voor een hoogtepunt gaat worden.

Dertig jaar!

Eind december 2011 zal CV De Pegeltjes dertig jaar bestaan. Intussen bestaat de club uit 21 leden. Negen van deze leden waren er vanaf het allereerste begin nog bij. Deze verjaardag gaat zeker gevierd worden! Wordt dus vervolgd…

Door Thijs Voets