Skip to content

De Perketuuters

De Perketuuters swingen al 40 jaar de pan uit!!!!

Het is rood met zwart en je komt het in heel Krabberdonk tegen? In Den Dungen weet iedereen het antwoord op die vraag. Da’s een Perketuuter.

En daar zijn er heel veel van. En alle leden van de Tuuters zijn nog altijd gelukkig getrouwd… Trouwe “bistjes” dus. De Perketuuters is de oudste nog bestaande carnavalsclub in Den Dungen en een club waar altijd een beroep op kan worden gedaan.

De oprichting in 1978

In 1978 liepen vijftien vrienden met een plan rond om een carnavalsclub op te richten en op 12 februari was het zover. Een memorabel jaar! De Kneet werd wereldkampioen, het Nederlands elftal -weer- net niet, het Camp David-akkoord werd ondertekend en Louise Joy Brown werd geboren, de eerste reageerbuisbaby ter wereld, Bernard Hinault won zijn eerste Tour d’France en Johan Cruyff speelde een afscheidswedstrijd met Ajax tegen Bayern München, de Duitsers werken niet mee aan zijn feestje en walsten met 8-0 over Ajax heen.

De meest populaire jongsnaam was Johannes, voor meisjes werd de naam Maria het meest gekozen.

Nederland is in de ban van de film Grease met John Travolta en Olivia Newton-John.

Een carnavalsclub …

Tijdens al die jaren carnaval hebben de Perketuuters zich nadrukkelijk gemanisfesteerd. In de beginjaren met enorme wagens die amper door de Krabberdonkse straten konden rijden, later met talloze feesten en evenementen. Een spelletjesmiddag, het keuterbal, bal masqué, op allerlei manieren probeerden en proberen de Perketuuters het carnaval in Krabberdonk bruisend te houden. En dat dat lukt bewijst ‘En dè vur d’un dinsdagaovond…’, de klapper op de laatste dag van carnaval in Krabberdonk.

… maar ook meer dan carnaval

Maar al snel waren de Perketuuters meer dan een carnavalsvereniging. Voetballen, fierljeppen, eiergooien, dorpszeskampen. Het Tros-programma ‘Ter land, ter zee en in de lucht’, de Perketuuters waren werkelijk overval van de partij. Maar ook voor de Dungense bevolking werden er in het verleden diverse activiteiten georganiseerd. Wie herinnert zich het doelschieten niet met de officiële opening door de Sliert van de Vliert, het Frühschoppen op het weike aan de Bosscheweg en het zomercarnaval op de stoep van stamkroeg Huub Goossens.

Daarnaast worden er ieder jaar weer diverse eigen activiteiten gehouden.

De Perketuuterskapel

Als echte carnavalsclub hebben de Perketuuters, sinds 1982, uiteraard hun eigen kapel. De Kapel is van scratch af aan begonnen met leden die nog geen noot konden lezen.

Onder de bezielende leiding van Will van Alebeek hebben de muzikanten les gekregen of les genomen en is de kapel inmiddels uitgegroeid tot 17 goede muzikanten. Het repertoire van de kapel is erg divers en bestaat niet alleen uit Carnavalsmuziek, maar ook uit populaire nummers. De Perketuuterskapel is niet alleen met carnaval muzikaal actief maar door het hele jaar heen.

Volg ons op Facebook

De Perketuuters zijn uiteraard ook te volgen via Facebook, of zoals wij zelf zeggen Feesboek. Klik hier om naar onze Feesboek pagina te gaan :  Feesboek de Perketuuters